Chłodziarki i zamrażarki
Chłodziarki towarzyszą ludzkości od dziesiątek lat – pierwsze pojawiły się bowiem w sprzedaży już w II połowie XIX wieku. Dziś bez tego sprzętu trudno wyobrazić sobie codzienne funkcjonowanie. Jak jednak wybrać odpowiednią?
Lodówki do zabudowy czy wolnostojące?
Przede wszystkim, warto zwrócić uwagę na kwestie podstawowe – ilość drzwi, klasę energetyczną, a także rodzaj samej lodówki. Największą popularnością cieszą się chłodziarki wolnostojące – dużo łatwiejsze w montażu. Coraz powszechniejsze stają się jednak też opcje do zabudowy, które mogą pozostać prawie niezauważalnymi elementami kuchni. Te z kolei posiadają szereg dodatkowych wymogów. Istotne przy wyborze są także: poziom hałasu oraz efektywność energetyczna (znalezienie taniej lodówki o odpowiednich parametrach nie jest już jednak problemem).
O funkcjach zamrażarki
Zamrażarka stanowi często część chłodziarki – położona jest wtedy w górnej lub dolnej części urządzenia. Może jednak być także osobno funkcjonującym sprzętem. Ten typ z powodzeniem stosowany jest zarówno w domowych kuchniach, jak i w małej gastronomii, co wiąże się głównie z dużą objętością komory zamrażania. Zamrażarki dzielą się najczęściej na dwie kategorie – szufladowe oraz skrzyniowe. Pierwsze z wymienionych często łączone są z chłodziarkami w celu uzyskania wizualnej (oraz funkcjonalnej) całości. Opcje skrzyniowe umożliwiają umieszczanie żywności w specjalnych koszach, posiadając jednocześnie poziomą konstrukcję.