Wczytuję dane...

Chłodziarki i zamrażarki

Chłodziarki towarzyszą ludzkości od dziesiątek lat – pierwsze pojawiły się bowiem w sprzedaży już w II połowie XIX wieku. Dziś bez tego sprzętu trudno wyobrazić sobie codzienne funkcjonowanie. Jak jednak wybrać odpowiednią?

Lodówki do zabudowy czy wolnostojące?

Przede wszystkim, warto zwrócić uwagę na kwestie podstawowe – ilość drzwi, klasę energetyczną, a także rodzaj samej lodówki. Największą popularnością cieszą się chłodziarki wolnostojące – dużo łatwiejsze w montażu. Coraz powszechniejsze stają się jednak też opcje do zabudowy, które mogą pozostać prawie niezauważalnymi elementami kuchni. Te z kolei posiadają szereg dodatkowych wymogów. Istotne przy wyborze są także: poziom hałasu oraz efektywność energetyczna (znalezienie taniej lodówki o odpowiednich parametrach nie jest już jednak problemem).

O funkcjach zamrażarki

Zamrażarka stanowi często część chłodziarki – położona jest wtedy w górnej lub dolnej części urządzenia. Może jednak być także osobno funkcjonującym sprzętem. Ten typ z powodzeniem stosowany jest zarówno w domowych kuchniach, jak i w małej gastronomii, co wiąże się głównie z dużą objętością komory zamrażania. Zamrażarki dzielą się najczęściej na dwie kategorie – szufladowe oraz skrzyniowe. Pierwsze z wymienionych często łączone są z chłodziarkami w celu uzyskania wizualnej (oraz funkcjonalnej) całości. Opcje skrzyniowe umożliwiają umieszczanie żywności w specjalnych koszach, posiadając jednocześnie poziomą konstrukcję.

Mniej Więcej
Produktów łącznie (2)
Sortuj według:
Wyświetl po produktów
Wysyłka do 48h
Zwrot do 14 dni
Zawsze darmowa dostawa
Program Partnerski